Andrahandsuthyrning

Det är vanligt att hyra sin bostad i andra hand, men många vet inte hur det fungerar med hemförsäkring när man gör det. Vem är det egentligen som ska teckna hemförsäkring när du hyr i andra hand, är det hyresgästen eller den som äger bostaden? Kort sagt är svaret: Både du som hyr och den som äger bostaden för ha en giltig hemförsäkring. Här går vi igenom varför.

Du som hyr i andra hand bör teckna hemförsäkring

Om du hyr din bostad i andra hand så är det bra att teckna en hemförsäkring för att säkerställa att du har giltigt skydd ifall det blir skador på bostaden medan du bor där, eller på din egendom som du tagit med dig till bostaden.

Dessutom så får du med hemförsäkringen en ökad trygghet även utanför bostaden, eftersom det vanligtvis ingår skydd för situationer som rån, olyckor, samt sjukdom på resa. Dessutom är det inte ovanligt att den som hyr ut en bostad i andra hand, och den som hyr bostaden, hamnar i juridisk konflikt. Då kan det vara skönt att veta att du har en hemförsäkring som ger dig ersättning för juridiska omkostnader.

Det finns många olika typer av hemförsäkringar att välja mellan, så det är viktigt att du tar reda på vad som ingår i den försäkring du väljer. Läs igenom villkoren noga och se till att du får den täckning som passar dina behov. Här kan du läsa våra omdömen om populära hemförsäkringar.

Hyr du ut din bostad bör du alltid ha en giltig hemförsäkring

Att hyra ut din bostad i andra hand kan vara en bra inkomstkälla, men det är viktigt att du tänker på din hemförsäkring och säkerställer att både du och din hyresgäst har en hemförsäkring.

Det är också viktigt att ni har ett andrahandskontrakt på plats, samt om andrahandsuthyrningen gäller en bostadsrätt eller hyresrätt, behöver du också tillåtelse från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden innan du hyr ut lägenheten.

Du som hyr ut din bostad har ett extra stort intresse av att ha en hemförsäkring, eftersom hyresgästen kan orsaka skador på bostaden. Dessutom kräver många bostadsrättsföreningar att det finns en giltig försäkring, även om du hyr om din lägenhet. I det fall du hamnar i tvistemål med din hyresgäst, så kan hemförsäkringen ge dig ersättning för juridiska omkostnader.

Kom ihåg att informera din hyresgäst om att han eller hon behöver teckna en egen hemförsäkring, så att det inte glöms bort.

person som tecknar hemförsäkring när den hyr i andra hand