ICA Hemförsäkring

ica studentförsäkring

Betyg: ★★★☆☆

ICA Försäkring är ett företag som ingår i ICA Gruppen, och som är relativt nytt i försäkringsbranschen. I alla fall jämfört med flera av de andra aktörerna på den svenska försäkringsmarknaden. ICA hemförsäkring lanserades 2015 och det blev snabbt ett populärt alternativ. Inte minst bland ICA:s stamkunder, som har delar av sin ekonomi i ICA Banken och som ofta handlar i en ICA-butik. 

Flera olika hemförsäkringar

Nästan vad du än har för typ av boende så kan du hitta en ICA hemförsäkring som skyddar dig och din egendom. De hemförsäkringar som erbjuds är:

 • Hemförsäkring bostadsrätt
 • Hem­försäkring student
 • Hemförsäkring hyresrätt
 • Husförsäkring
 • Fritidshus­­försäkring

Dessa försäkringar är lika varandra men det finns naturligtvis vissa skillnader när det gäller hur hög försäkringspremien är och vad de har för målgrupp. Här kommer vi kort att ta upp vad ICA själva anser vara signifikant för respektive försäkring och om det finns något som gör dem speciella jämfört med andra försäkringsbolags hemförsäkringar.

Detta ingår alltid i en ICA hemförsäkring

Oavsett vilken hemförsäkring du tecknar hos ICA så kan du räkna med att den ger ett grundläggande skydd. Den gäller om du råkar ut för någon av de vanligaste skadorna som kan drabba ett hem, till exempel eldsvåda, inbrott eller vattenskador. Det är inte bara ditt hem som skyddas utan alla som bor i det försäkrade hushållet har rätt till ersättning i samband med till exempel stöld eller överfall samt vid behov av rättsskydd. En ICA hemförsäkring fungerar också som en grundläggande reseförsäkring. 

Detta är alltså en väldigt mångsidig försäkring med ett bra grundläggande skydd. En ICA hemförsäkring ger dig möjlighet att få ett presentkort på 5 000 kronor om mat förstörs i samband med att din kyl eller frys går sönder. Dessutom samlar du bonuspoäng när du betalar din försäkringspremie, precis som när du använder ett ICA-kort.

Dessutom ingår drulleförsäkring med ICAs hemförsäkring, precis som med konkurrenten Hedvig hemförsäkring.

Hemförsäkring bostadsrätt

ICA hemförsäkring bostadsrätt är en försäkring som ger dig ett komplement till det försäkringsskydd som bostadsrättsföreningen kan förväntas ha. Med den här försäkringen får du ersättning när du själv orsakat skada på dina egna tillhörigheter. Den täcker även incidenter där egendom som tillhör bostadsrättsföreningen går sönder på grund av dig. Läs mer och teckna här.

Hem­försäkring student

ICAs hemförsäkring student är en billig hemförsäkring. Den passar dig som inte har så mycket lösöre men som vill ha skydd i händelse av vattenskada eller problem i samband med en utlandsresa. Du kan också få ersättning om du själv orsakar en skada på boendet som inte täcks av hyresvärdens försäkring. Läs mer och teckna här.

Hemförsäkring hyresrätt

ICA hemförsäkring hyresrätt är billig och bra att ha om du vill ha ett starkare skydd än vad du får genom hyresvärdens egen försäkring. Enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå är ICA hemförsäkring hyresrätt en av de bästa på marknaden eftersom den ger dig ett bra grundskydd. Läs mer och teckna här.

Husförsäkring

ICA husförsäkring är för dig som äger en villa eller ett radhus. Grundskyddet är mycket starkt, inte minst när du reser. Saneringsskyddet vid skadedjursangrepp är bättre än hos många andra försäkringsbolag. Allriskförsäkring för ditt lösöre ingår utan extra kostnad. Läs mer och teckna här.

Fritidshus­­försäkring

Även du som har ett äldre fritidshus med vissa renoveringsbehov kan ta det lugnt med ICAs fritidshusförsäkring. En specialare med den här försäkringen är att skydd av mindre roddbåt ingår. Du har dessutom rätt till ersättning vid hyresbortfall om du hyr ut ditt fritidshus och inte kan fortsätta med det på grund av ett skadeärende. Läs mer och teckna här.

För- och nackdelar med ICA hemförsäkring

En ICA hemförsäkring är ett bra alternativ för många. Särskilt om du tycker att fördelarna vi listar nedan väger tyngre än de få nackdelar vi hittat.

Fördelar med ICA hemförsäkring

 • Oavsett hur du bor finns det en passande ICA hemförsäkring
 • Bra grundskydd till en låg kostnad
 • Du samlar ICA bonuspoäng genom att betala försäkringspremien
 • Du kan välja skydd och prisnivå med olika tillägg
 • Det går att samla försäkringar för att få rabatt

Nackdelar med ICA hemförsäkring

 • Andra försäkringsbolag har hemförsäkringar med högre utbetalningsnivåer
 • Mycket att tänka på när du gör en skadeanmälan
 • Handläggningen av försäkringsärenden tar minst en vecka
 • Du går miste om vissa förmåner om du inte är stamkund hos ICA

ICA hemförsäkring med tillägg

ICA:s hemförsäkringar ger ett gott grundskydd till en relativt låg kostnad, även om priset varierar beroende på vilken hemförsäkring det gäller. Om du vill ha ett starkare skydd behöver du välja till Hus Plus, Hem Plus och Rese Plus eller Pluspaketet. Då höjer du maxgränsen för hur mycket du kan få ut vid olika försäkringsärenden. Även självrisken kan påverkas så att du betalar mindre eller inget alls när olyckan är framme. 

Dessa tillägg innebär att det är mer att ta ställning till i samband med att du tecknar en ICA hemförsäkring. Det är dock positivt att du kan välja själv hur högt försäkringsskydd du vill ha. Hem Plus och Hus Plus ger dig minskat åldersavdrag och lägre självrisk om något händer din stationära elektronik. Dessutom sänks självrisken till 1 200 kronor i samband med inbrott och brand.

Rese Plus ger dig avbeställningsskydd, och möjlighet till en ersättningsresa om du skulle bli sjuk och inte kan utnyttja biljetter som du har betalat för. Självrisken försvinner och du har rätt till ersättning i samband med sjukhusvistelse utomlands eller om din hemresa senareläggs.

Låneskydd Bolån

Låneskydd är ett annat tillägg, som också kan tecknas separat. Med ICA låneskydd bolån behöver du inte oroa dig för att du i samband inkomstbortfall, på grund av till exempel sjukdom eller uppsägning, inte ska kunna betala ditt bolån. En möjlighet till kostnadsfritt samtalsstöd ingår också i låneskyddet. Om ni är två personer i hushållet omfattas båda av försäkringen.

Så mycket kostar en ICA hemförsäkring

Prisbilden är bra när det gäller ICA hemförsäkring. Priset sätts individuellt och det är en rad faktorer som påverkar vad just du får betala i försäkringspremie.

Priset på en ICA hemförsäkring beror på vilken försäkring du väljer, dina eventuella tillval och på dina personliga förutsättningar. Två personer kan alltså ha olika premie på samma försäkring. Några av de faktorer som avgör vad just du får betala för en ICA hemförsäkring är:

 • Antal boende i hushållet
 • Storleken på bostaden
 • Var du bor
 • Din ålder
 • Din försäkringshistorik

Företaget satsar först och främst på att vara det bästa valet i Sverige när det gäller ett prisvärt grundskydd. Det är genom de olika tilläggen du kan stärka ditt försäkringsskydd ytterligare, men då kostar det också mer. När svenska hemförsäkringar jämförs med varandra är ICA hemförsäkring ofta billigast. 

För att du ska få veta vilket pris just du kommer att få betala på den ICA hemförsäkring du har valt behöver du fylla i en ansökan online. Om du är tveksam kring om du överhuvudtaget behöver en försäkring, men bestämt dig för att ändå skaffa ett billigt alternativ, så kan ICA hemförsäkring vara rätt för dig. Men förvänta dig inte att få full ersättning om du drabbas av ett större missöde.

Rabatter

ICA har inte bara hemförsäkringar i sitt utbud, och om du samlar flera försäkringar hos dem kan du få en billigare försäkringspremie. Premien berättigar som sagt bonuspoäng också, vilket är trevligt om du är stamkund hos ICA och gillar deras bonusprogram. Studenthemförsäkringen kan beskrivas som en hemförsäkring hyresrätt med studentrabatt.

Handläggning av skadeärende

Att utnyttja din ICA hemförsäkring i samband med skada innebär i de flesta fall att du gör en skadeanmälan online. Det finns flera olika länkar att klicka på, beroende på vad det är som har hänt. Läs noga igenom vad som står under respektive typ av skada.

Vid vissa akuta ärenden har du också möjlighet att ringa och göra en skadeanmälan. När det gäller ärenden som inte innebär att du måste få hjälp direkt får du räkna med minst en veckas handläggningstid. Du kommer att behöva skicka in dokumentation som styrker det du uppger att du har råkat ut för. Räkna med att en skada behöver fotograferas ganska noga. Du är skyldig att göra allt du kan för att begränsa skadan. Har du inte gjort det kan det påverka ersättningsbeloppet.

Självrisk på en ICA hemförsäkring

Normal grundsjälvrisk med ICA hemförsäkring är 1 500 kronor men i vissa situationer kan självrisken vara högre än så. Vid allvarliga händelser kan självrisken vara så hög som 20 % av kostnaden för skadan. Sammantaget är självrisken på en nivå som är jämförbar med de flesta försäkringsbolag i Sverige.

Kontakt

Om du vill ha ut ersättning från din ICA hemförsäkring gör du skadeanmälan online. Genom att logga in på ditt konto kan du få en bra överblick över dina försäkringar och göra olika ärenden.

Kundtjänst: 033-47 47 90, vardagar 8.00–17.30

Kundtjänsten kan även kontaktas via formulär på hemsidan

Akuta ärenden som rör brand eller vattenskada: 033-435 98 00