Anmäla en skada

När du har råkat ut för en skada i ditt hem kan det kännas frustrerande och stressigt. Men tänk på att du har en hemförsäkring för just den här typen av situationer. Att anmäla skadan till ditt försäkringsbolag är en viktig del av processen för att få ersättning eller återställa ditt hem till dess ursprungliga skick. Försök undvika att stressa upp dig i onödan och följ dessa enkla steg för att anmäla en skada med din hemförsäkring.

stressad kvinna som anmäler skada på sin hemförsäkring

1. Ta ett djupt andetag

Innan du gör någonting annat, ta ett djupt andetag och försök att behålla lugnet. Skador händer, och du har din hemförsäkring för att hjälpa dig att hantera dem. I de allra flesta fall är det enkelt att få ersättning för det som hänt med hjälp av din hemförsäkring.

2. Samla underlag och ta foton

När du anmäler en skada till ditt försäkringsbolag är det bra att skicka med så mycket information som möjligt om det som hänt. För skador på din egendom så är det ofta viktigt att styrka att du ägde egendomen. Det innebär att du bör t.ex. bifoga kvitton på det som behöver ersättas, beskriva i text hur skadan uppstått, samt ta foton av skadan så att du har visuell bevisning av vad som har hänt. Detta kan vara till stor hjälp för att få ersättning av försäkringsbolaget.

3. Kontakta försäkringsbolaget

När du har samlat underlag för skadan, är det dags att kontakta ditt försäkringsbolag. Du kan göra detta via telefon, brev eller genom att logga in på deras hemsida och fylla i ett anmälningsformulär. Vissa försäkringsbolag har även en app där du kan skicka in all information, t.ex. använder Hedvig denna lösning.

Var så detaljerad som möjligt när du beskriver skadan så att försäkringsbolaget får en tydlig bild av vad som har hänt. Tänk på att aldrig ljuga i din anmälan, då det är brottsligt att göra en falsk skadeanmälan.

4. Reparera skadan temporärt

Om du kan reparera skadan på egen hand, gör det så snart som möjligt. Detta kan hjälpa till att minimera eventuella ytterligare skador och förhindra att skadan förvärras. T.ex. om ett fönster gått sönder kan det vara bra att tejpa upp plast eller kartong för att undvika att regn och kall-luft tar sig in i bostaden.

Men se till att du inte försöker reparera skadan på egen hand om du inte har den rätta kunskapen eller erfarenheten som krävs, eftersom det kan resultera i att du förvärrar skadan. Försök t.ex. aldrig laga elektriska installationer som gått sönder, utan bryt huvudströmmen och ring en elektriker istället. Du kan senare få ersättning för dessa utgifter via din hemförsäkring.

5. Följ försäkringsbolagets instruktioner

När du anmält din skada får du vanligtvis återkoppling från ditt försäkringsbolag inom ett par dagar. I många fall får du direkt veta om skadan täcks och hur står ersättning du får av försäkringsbolaget. Det innebär att du snabbt kan reparera skadan eller ersätta det som gått sönder, och vara trygg i att du vet exakt vad försäkringsbolaget står får.

I vissa fall får du direkt utbetalt ett belopp på ditt konto, och i vissa fall ber försäkringsbolaget att du skickar in kvitton på den reparation du utfört. Det är bäst att alltid följa försäkringsbolagets instruktioner.